Vragen en reacties

Soms weet je tijdens je zwangerschap al dat je een kindje met een schisis verwacht, maar niet altijd. Zeker als deze aangeboren aandoening niet in de familie voorkomt kan dat soms even schrikken zijn.

Deze vragen stellen ouders vaak aan behandelend artsen

  • Waarom overkomt dit juist ons?
  • Hoe komt het?
  • Hadden we het kunnen voorkomen?

Goed om te weten

Je hebt als ouders geen invloed op het ontstaan van een schisis. Een kind met een schisis is een gezond kind waarmee je een normale relatie kunt opbouwen.

Lastige momenten

Gevoelens van teleurstelling kunnen voorkomen als je een kind met een aandoening krijgt en soms is het lastig om daarmee om te gaan. Het is normaal dat je even tijd nodig hebt om dit een plekje te geven. Als dat niet lukt kan een psycholoog je hiermee helpen. Wees je ervan bewust dat ouders vaak verschillen in hun tempo van acceptatie en verwerking.

Reacties omgeving

Vrienden en familie geven ouders meestal veel steun. Soms maken mensen goed bedoelde, onhandige opmerkingen. Meestal is dat goed bedoeld maar past het niet helemaal bij je eigen gevoel. Mensen die jullie niet kennen of die niet weten wat schisis is reageren misschien anders dan je zou verwachten of kijken wat langer naar je kind. Dit betekent niet dat ze veroordelen dat je kind geboren is met een schisis “kijken naar betekent niet oordelen over”. Het helpt als je hierop voorbereid bent en in een paar zinnen uit kunt leggen wat schisis is.

Logeerpop Robin

Met logeerpop Robin kun je broertjes, zusjes, familie en vrienden alvast laten zien hoe een kindje met een schisis er ongeveer uitziet. En voor contact met andere ouders of meer informatie kun je bij Schisis Nederland terecht.

Word lid

Jij helpt toch ook mee?
Word lid van Schisis Nederland

Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over aandacht, behandeling en zorg rondom schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders. Help Schisis Nederland als lid, donateur of vrijwilliger.

Ontdek nieuwe ontwikkelingen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Steeds op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Dan kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol nieuws, activiteiten en belangrijke informatie.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van functionele en geanonimiseerde analytische cookies.
Lees ons cookiebeleid