Wat is een schisis
Iemand met schisis wordt geboren met een spleet in de lip, de bovenkaak en of het gehemelte.
De letterlijke betekenis van schisis is ‘spleet.’ Soms bevindt de spleet zich alleen in de lip, maar de schisis kan ook doorlopen in de kaak en het gehemelte. Er bestaan enkelzijdige spleten, waarbij de schisis links of rechts van het midden zit, en dubbelzijdige spleten, dan zit de schisis aan twee kanten.
Van elke duizend kinderen worden er een á twee geboren met een schisis. Hoe een schisis exact ontstaat, is tot op heden nog niet bekend. Er kan sprake zijn van:
- Een stoornis in de zwangerschap; In de normale ontwikkeling van het ongeboren kind versmelten de gezichtsdelen. Tussen de zesde en negende week van de zwangerschap sluiten de lip en de bovenkaak zich volledig en tussen de negende en de twaalfde week sluit ook het gehemelte. Als dit proces niet of onvolledig plaatsvindt, ontstaat een schisis.
- Genetische factoren; Genetische factoren kunnen een rol spelen. Dan kan de aanleg voor schisis door één of beide ouders worden doorgegeven. Schisis komt dan voor bij één of beide ouders en/of familieleden. Lees meer hierover op www.schisisnederland.nl
Meestal ontstaat een schisis door een combinatie van factoren of stoornissen in de ‘gevoelige periode’ (de eerste drie maanden) van de embryonale ontwikkeling. Een oorzaak wordt echter niet altijd gevonden; er heeft dus niemand schuld aan het ontstaan van een schisis.
Er bestaan geen tests om een schisis tijdens de zwangerschap aan te tonen. Wel kan de arts bij de 20-weken echo een schisis van de lip en kaak waarnemen. Het vaststellen van een schisis van het gehemelte is met een echo meestal niet mogelijk.
Verschillende vormen
Schisis kent verschillende vormen:
- lipspleet (cheilo-schisis)
- lip-kaakspleet (cheilo-gnatho-schisis)
- gehemeltespleet (palato-schisis)
- lip-kaak-gehemeltespleet (cheilo-gnatho-palato-schisis).
Hoe ontstaat een schisis
Een schisis is een aangeboren aandoening die tijdens de zwangerschap ontstaat. Tijdens de 6e tot 12e week groeien de delen van het gezicht aan elkaar vast. Eerst de lip, daarna het gehemelte. Onderstaand filmpje laat goed zien hoe dat gaat. Als je kindje een schisis heeft is deze sluiting niet goed gegaan. Het type schisis is afhankelijk van het moment waarop dit gebeurt.
Erfelijke factor
Een duidelijke erfelijke factor is een verandering in een gen (genvariant) of een chromosoomafwijking. Een genvariant kan nieuw ontstaan, maar ook erfelijk zijn. Een chromosoomafwijking ontstaat meestal spontaan, maar kan ook door een ouder worden doorgegeven aan het kind. Soms heb je als ouder zelf geen verschijnselen, maar ben je wel drager. Je hebt dan een grotere kans op een kind met een schisis.
Bij de meeste kinderen is niet duidelijk waardoor de schisis is ontstaan. De vorming van het gezicht in de zwangerschap is een ingewikkeld proces. Daarbij speelt een combinatie van factoren een rol. Sommige factoren zijn erfelijk, andere niet. Denk aan vitaminen, suikerziekte, roken en medicijnen tegen epilepsie.
Meer informatie is te vinden op www.erfelijkheid.nl
Jij helpt toch ook mee?
Word lid van Schisis Nederland
Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over aandacht, behandeling en zorg rondom schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders. Help Schisis Nederland als lid, donateur of vrijwilliger.
Ontdek nieuwe ontwikkelingen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Steeds op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Dan kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol nieuws, activiteiten en belangrijke informatie.