Zwanger van een kindje met een schisis

Soms weet je tijdens je zwangerschap al dat je een kindje met een schisis verwacht, maar niet altijd. Zeker als deze aangeboren aandoening niet in de familie voorkomt kan het best even schrikken zijn.

Hoe ontstaat een schisis

Bij de meeste kinderen is niet duidelijk waardoor de schisis is ontstaan. De vorming van het gezicht in de zwangerschap is een ingewikkeld proces. Daarbij speelt een combinatie van factoren een rol. Sommige factoren zijn erfelijk, andere niet. Denk aan vitaminen, suikerziekte, roken en medicijnen tegen epilepsie.

Erfelijke factor

Een duidelijke erfelijke factor is een verandering in een gen (genvariant) of een chromosoomafwijking. Een genvariant kan nieuw ontstaan, maar ook erfelijk zijn. Een chromosoomafwijking ontstaat meestal spontaan, maar kan ook door een ouder worden doorgegeven aan het kind. Soms heb je als ouder zelf geen verschijnselen, maar ben je wel drager. Je hebt dan een grotere kans op een kind met een schisis.

Word lid

Jij helpt toch ook mee?
Word lid van Schisis Nederland

Schisis Nederland geeft betrouwbare informatie over aandacht, behandeling en zorg rondom schisis. Wij komen op voor de belangen van mensen met een schisis en hun ouders. Help Schisis Nederland als lid, donateur of vrijwilliger.

Ontdek nieuwe ontwikkelingen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Steeds op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Dan kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol nieuws, activiteiten en belangrijke informatie.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van functionele en geanonimiseerde analytische cookies.
Lees ons cookiebeleid